Wat is Cryo?

*Medio 2018 beschikbaar*

Een lichaamsbehandeling met behulp van Cryotherapie is “versneld koelen” van het lichaam voor therapeutische doeleinden. Om dit te kunnen doen stapt men in een cabine die aan de bovenkant open is. Alleen de romp en ledematen worden gekoeld, het hoofd en de nek komen boven de cabine uit. Door blootstelling aan lage temperaturen tot -140oC voor een duur van maximaal 3 minuten kan in een aantal gevallen een helende werking optreden.

Hoe werkt het?

De deur gaat open, je stapt de cryo cabine in, en de deur sluit zich achter je. De lift brengt je automatisch omhoog zodat je hoofd en hals boven de cabine uitkomen. De temperatuur daalt verder tot eventueel -140oC. Je voelt de droge kou op je huid, je hersens registreren dat en trekken al het bloed uit je ledematen weg om je vitale organen in je romp te beschermen tegen de kou. 3 minuten lang. Je hersens komen in actie en laten endorfine en noradrenaline aanmaken om respectievelijk je pijngrens en je concentratie te verhogen.

Wat is het resultaat?

Na 3 minuten stap je uit de cabine, geen kou meer. De hersenen registreren dat ook en laten het bloed als het ware in een stormloop terugvloeien naar je ledematen. Pezen en botten die anders niet door het bloed worden bereikt, ontvangen nu wel voedselrijk bloed en kunnen daardoor herstellen. De kou heeft ook haar uitwerking gehad op zwellingen en ontstekingen, die gekrompen zijn, en de pijn die ermee gepaard ging is lichter door de endorfine. De blootstelling van je lichaam aan de kou kost energie, hierdoor heb je tot 8 uur na de behandeling een verhoogd metabolisme. Het energie verbruik komt overeen met ongeveer 45 minuten intensief trainen. De kou op je buik heeft ook invloed op je vetlaag, langzaamaan wordt wit vet omgezet in bruin vet. Bruin vet kan het lichaam, in tegenstelling tot het witte vet, gebruiken als energie-bron bij inspanning (in plaats van suikers).

De endorfine is niet alleen een pijnstiller, want als je uit de cabine komt wordt je gewaar van een geluksgevoel. Endorfine is namelijk het snelst werkende anti-stress hormoon en zorgt ook voor vrijgave van dopamine, dat ook een gelukshormoon is en die je daadkracht doet verbeteren, en insuline. Het resultaat is verminderde allergische reacties en voedselovergevoeligheden. Wat wil je nog meer?!

Boek direct een GRATIS Cryo proefsessie!

DIRECT BOEKEN