EMS DEELNAME FORMULIER
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Elektro Muscle Stimulatie (EMS) kan door iedereen van 16 tot 86 jaar worden gevolgd. Er zijn enkele contra-indicaties die het niet mogelijk maken om een sessie te volgen. De belangrijkste zijn het dragen van een pacemaker of zwangerschap. Ook ontstekingen of open wonden (na operatie) vallen onder de risicofactoren. Wel maken wij de sessies geschikt voor diabetespatiënten, COPD-patiënten en ouderen. Twijfelt u of deze sessies voor u geschikt zijn? Neem contact met ons op!
Internationaal en eigen onderzoek hebben aangetoond dat door EMS vooruitgang wordt geboekt op het gebied van rugklachten, incontinentie/bekkenbodemklachten, bloeddrukregulering, (visceraal) vetreductie en spiergroei. Veel klachten komen voort uit het ontbreken van spierkracht. De regelmaat waarmee u traint en uw leefstijl bepalen hoe snel de voordelen zich uiten.
Tijdens een sessie worden meer dan 90% van de spieren geactiveerd tegen ongeveer 40% tijdens een ‘normale’ training. EMS bereikt meer en diepliggende spieren. Het bevordert kracht, snelheid en bewegingsvrijheid. De spier ontvangt enkele seconden een stimulerende impuls waardoor spiercontractie optreedt. De trainingsweerstand van de EMS wordt gegeven door een externe prikkel terwijl daar bij andere trainingsvormen vaak een halter of fitnessapparaat wordt gebruikt.
Het menselijk lichaam verbruikt de hele dag energie en verbrandt calorieën. Tijdens en na afloop van een EMS training gaat de interne motor harder werken doordat spieren worden geactiveerd. Uw spieren gaan dus meer energie verbruiken. Uw metabolisme , (stofwisseling), wordt verhoogd, waardoor meer calorieën worden verbrand. Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vet, dus hoe groter de spiermassa, des te groter de verbranding van calorieën.
De eerste keer dat de spieren in uw lichaam worden aangespannen door EMS is dat een vreemd gevoel. Een kriebelende prikkel gaat langzaam over in een sterkere aanspanning. Na een aantal sessies went u aan het gevoel en kunnen de spieren steeds meer verdragen. Een kwestie van wennen dus en zeker niet pijnlijk!
Het krijgen van spierpijn is afhankelijk per persoon en ligt aan een aantal factoren. Bent u sportief of helemaal niet, heeft u in het verleden veel bewogen of helemaal niet? Ook de genetica, (erfelijkheid), van de persoon heeft invloed op de verwerking van een sessie. Er is veel verschil tussen een ‘traditionele’ training en een EMS-sessie. Zo worden meer spieren tegelijk aangespoord om mee te werken en blijft de spierspanning langere tijd behouden.
Ook dit verschilt per persoon. Nachtrust, vochttekort, vermoeidheid en stress hebben invloed op uw spieren. Heeft u nog aan andere sporten gedaan? Rust is vaak belangrijker dan de inspanning zelf. Wij raden aan om op de dag van een EMS-sessie geen andere activiteiten te doen.Als u net bent begonnen met EMS, dan heeft deze nieuwe sensatie een onregelmatig effect op het lichaam.
Stevigere armen en benen. Dit kan al na een aantal sessies. Ook kunt u verschil merken in uw eetgewoonten, (meer trek), of dagelijkse handelingen, (makkelijker opstaan na lang zitten).
Geen enkele persoon is precies in balans en u heeft vast een voorkeur voor links of rechts. Dit heeft in de loop der jaren onbewust invloed gehad op de stand van het lichaam. Ook een blessure kan ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld ‘scheef’ bent gaan lopen. EMS wordt het beste gevoeld op de meest actieve spieren. Ondanks dat de stimulatie niet of nauwelijks gevoeld wordt, bereikt deze wel degelijk de spiergroep. De minder ontwikkelde spier heeft wat langer de tijd nodig om geactiveerd te worden. Dit gevoelsverschil verdwijnt geleidelijk naarmate u meer EMS-sessies heeft gevolgd.